Yığın Liç Alanlarında Siyanür Yönetimi
YIĞIN LİÇ ALANLARINDA SİYANÜR YÖNETİMİ
Metalik maden firmaları, özellikle düşük tenörlü altın cevherini geri kazanmak için maden faaliyetinin gerçekleşeceği alana yığın liç tesisi inşa etmektedir. Yığın liç alanında altını geri kazanmak için siyanürlü çözelti kullanılmaktadır. Bu siyanür bileşimli çözeltiyi iyileştirmek için farklı iyileştirme metotları çevre danışmanlık şirketleri tarafından önerilmektedir. Bu iyileştirme metotları, tatlı su ile yığınları çalkama ve alkalin klorürleştirmesi ve kükürt diyoksit süreçleri gibi daha karmaşık tekniklerden oluşur.
Cevher içerikli yığınlar, geri dönüşümlü olarak kullanılan tatlı su ile çalkalandığında bu su az siyanür içerir. Yığının tabanına bırakılan su içinde spesifik siyanür seviyesine ulaşmak için gereken çalkalama süresi (10-160 gün) önemli derecede değişebilir (EPA, 1994). Yığınlarda siyanürü iyileştirmek veya uzaklaştırmak için kullanılan sülfür süreçlerinde çözeltide siyanür, sülfür diyoksit kullanılarak siyanat bileşimine oksitlenebilir. Siyanat, hayvanlara, balıklara ve insanlara karşı siyanürden daha az zararlıdır veya toksik madde özelliği ile temsil edilmektedir. Bu iyileştirme yöntemleri kullanılarak atık su içindeki toplam siyanür 0.2 mg/l’den (EPA, 1994) daha az olabilir.
Örneğin, bir yığın liç tesisinde siyanür çözeltisi ile altın cevheri geri kazanılırken, bir taraftan tesiste bu yığınları siyanürden arındırma adına bu yukarıda bahsi geçen iyileştirme yöntemleri (tatlı su ile çalkalama, sülfür diyoksit süreçleri, INCO proses) teknik olarak uygulanmaktadır (EPA, 1994). Sonuç olarak, metalik maden firmaları çevre danışmanlık şirketleri ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen proje çatısı altında yığın liç alanlarında kullanılan siyanürün çevresel açıdan risk potansiyeli sergilememesi için uluslararası standartlarda (EPA, 1994) iyileştirme yöntemleri kullanmaya özen göstermektedir.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7165324307479359489